Een interactief Google Maps kaartje op de contact pagina van je website plaatsen, is zeker een goed idee. Enerzijds weten klanten je fysieke adres sneller te vinden, anderzijds apprecieert Google ook dat je meerdere Google services gebruikt. Dat vertaalt zich dan weer in betere SEO prestaties voor je site. Aandachtige surfers hebben het echter al gemerkt. Tegenwoordig duiken er steeds vaker foutmeldingen op bij het laden van Google Maps kaartje. De oorzaak? Een API aanpassing bij Google. Maar hoe zit dat nu juist en wat kan je eraan doen?

  Foutmeldingen bij het laden van Google Maps kaartje
  Foutmeldingen bij het laden van Google Maps kaartje

  Wat API en Google Maps met elkaar te maken hebben

  Een API of Application Programming Interface zorgt voor een koppeling tussen 2 websites. De koppeling wordt opgezet aan de hand van een unieke code. Het is net die code die ervoor zorgt dat op jouw website de juiste informatie wordt weergegeven. Het interactieve Google Maps kaartje waarop je locatie wordt aangeduid bijvoorbeeld.

  Google past de spelregels aan

  Tot voor kort kon je gratis en zonder koppeling het gewenste kaartje op je site laten verschijnen. Vanaf 11 juni 2018 zal Google echter de regels aanpassen. Voortaan heb je een Google Maps API sleutel nodig om de koppeling tot stand te brengen. Dergelijke sleutel kan je enkel ontvangen wanneer je een geldige creditcard koppelt aan je Google Cloud console account.

  Verplichte koppeling met Google Maps
  Verplichte koppeling met Google Maps

  Wordt Google Maps dan betalend?

  Of je nu echt zal betalen voor je kaartje of niet, hangt volledig af van het aantal bezoeken dat je website ontvangt. In ruil voor je credit card gegevens ontvang je van Google immers een maandelijks budget van 200 US dollar. Dat komt neer op zo een 100.000 laadacties voor een statisch kaartje, of 28.500 laadacties bij dynamische Google Maps weergaven.

  Verbruik je meer laadacties, dan betaal je het verdere verbruik volgens een pay-as-you-go systeem. Het precieze aantal laadacties kan je uiteraard opvolgen via de Google Cloud Platform Console. Hier kan je zelfs limieten instellen op dag basis, om zo je gratis laadacties niet te overschrijden.

  Multiple marker Google Maps kaartje van Capital Construct
  Multiple marker Google Maps kaartje van Capital Construct

  Mogelijke alternatieven en toekomstmuziek

  Kies je ervoor om geen credit card gegevens te koppelen aan je account, dan bestaat de kans dat je kaartje een foutmelding zal geven en niet meer correct wordt geladen. Google liet bovendien al weten dat ze oude kaartjes op termijn zullen vervangen door lage resolutie kaarten mét watermerk. Dat is uiteraard geen goede zaak voor het professionele imago van je website.

  Opmerkelijk is de opkomst van concurrenten zoals Mapfit & Here. Zij bieden een soortgelijke dienst en maken zich sterk dat er voor hun diensten géén credit card gegevens vereist zijn. Het is nu wachten op nog meer alternatieven die zeker en vast zullen opduiken in de nabije toekomst.

  Mapfit ter vervanging van Google Maps kaartje
  Mapfit ter vervanging van Google Maps kaartje

  Problemen met je Google Maps kaartje vermijden?

  Beschik je zelf over een website met een kaartje en wil je weten welke acties je nu het beste onderneemt? Onze digital media experts staan klaar om een probleemloze oplossing voor je uit te werken. Net wat je zoekt? Contacteer ons!

  Powered by Story Chief

  Jouw project ook toevertrouwen aan ons creatief team? Wij zijn er klaar voor. Jij ook?

  Laat ons jouw opdracht ondersteunen met onze creatieve oplossingen! Kies voor Easybranding en ervaar hoe jouw merk, bedrijf of organisatie meer resultaten kan bereiken.